Vilken är den osynliga handen?

Vilken är den osynliga handen? Han myntade begreppet  ”Den osynliga handen” och benämns ofta som liberalismens fader. Katrine Kielos har skrivit boken Det enda könet. Varför du är förförd av den ekonomiske mannen och hur det förstör ditt liv och världsekonomin. I detta inlägg får du ytterligare perspektiv på den så kallade osynliga handen.

Den osynliga handen, Adam Smith

Adam Smith menade att staten inte skulle styra hur ekonomin skulle fungera. Ekonomin skulle skötas av marknaden. Minst skada gör staten om den är passiv. Det är utbud och efterfrågan som skapar den marknad som vi som medborgare i sin tur gynnas av. I sin bok Nationernas välstånd lyfter Adam Smith fram en viktig nationalekonomisk princip. Om vi var och en handlar till nytta för oss själva handlar vi också till nytta för samhället som helhet. Här har vi då begreppet ”Den osynliga handen”.

Men vilka händer är det egentligen som är osynliga? Och hur mycket genomsyrar ett alltför stelbent och fyrkantigt ekonomiskt tänkande samhället i stort?

Det enda könet Katrine Kielos

Katrine Kielos har skrivit boken Det enda könet. Varför du är förförd av den ekonomiske mannen och hur det förstör ditt liv och världsekonomin. Vilken är den osynliga handen? Kielos är vass i sin kritik. Hon pekar på händer som gjorts osynliga genom århundranden, men som har och haft avgörande betydelse för samhällsekonomin. Såsom Adam Smiths egen mamma som lagade hans mat och flyttade med honom och tog hand om honom även då han var en vuxen man.

Katrine Kielos är idag verksam bland annat som ledarskribent för Aftonbladet. I boken Det enda könet lyfter hon fram flera intressanta aspekter på hur en alltför begränsad syn på ekonomi skapar ojämlikhet, utanförskap, men också hur livsavgörande arbetsinsatser går förlorade i den ekonomiska kalkylen.

Jag frågar mig själv, som så ofta, när jag läser boken: Vad händer när vi gör ekonomi till religion? Vad händer med oss allra längst därinne, i vår innersta mänsklighet? Det är frågor som vi aldrig får sluta ställa oss själva. Lyckad eller lycklig?